کورا در آخرین جلسه رواندرمانی برای درمانگر خود یک هدیه خداحافظی به جا گذاشت؛ یک قفل طناب کوهنوردی. به کمک چنین قفلی در کوهها دو کوهنورد با طناب به نحوی امن به یکدیگر متصل میمانند تا اگر یکی افتاد، پیوند میان آنها همچنان برقرار باشد و او را از مرگ نجات دهد. برای درمان و حل مشکلات مراجعان از روشها و رویکردهای مختلفی استفاده میشود. گاهی در طول درمان، انتقال احساساتی که مراجع به درمانگر دارد، انتقال متقابل احساساتی که درمانگر به مراجع دارد روی میدهد و در نتیجه مقاومت صورت میگیرد.
باولبی مدعی بود که میل به آسایش و امنیت یکی از نیازهای ذاتی انسان است. ما به گونهای تکامل یافتهایم که به مراقبانی «مسنتر و آگاهتر» از خود نیازمند و دلبسته باشیم تا در طول دورانی که نمیتوانیم از خود محافظت کنیم، یعنی دوران کودکی، آنها از ما در مقابل خطرات حفاظت کنند. باولبی در نظریهی دلبستگی خود امیدوار بود که بتواند چگونگی ارتباط والدین و فرزندان را مورد مطالعه قرار دهد. به اعتقاد او چنین پژوهشی میتوانست نقطه آغازی برای درک بهتر آنچه که در اتاق مشاوره روانشناختی میان بیمار و درمانگر میگذرد، باشد. کلینیکهای مجله خبری پزشکیی خصوصی نیز از دیگر محیطهای کاری این متخصصان است که در مقایسه با موارد فوق، خدمات گرانتری را ارائه میدهند. یکی از تفاوتهای اصلی بین این دو رویکرد این است که روانشناس به رفتارهای شما نگاه میکند در حالی که روانپزشک بیشتر به فاکتورهای بیولوژیک پشت بیماریهای روانی شما مینگرد.
دکتر بتول حامدی
روانشناس کسی است که رفتار، شخصیت، روابط بین فردی، نحوه یادگیری و انگیزه را در انسانها به شکل حرفهای بررسی میکند و چگونگی ارتباط افراد با یکدیگر و محیط را شناسایی میکند. روانشناسی علم مطالعه رفتار و فرآیندهای ذهن انسان و سایر موجودات براساس روشهای علمی است. مشکلات پزشکی ممکن است به نشانه هایی که زن آنها را تجربه می کند، کمک کنند. در چنین مواردی، مداخلات پزشکی و روانشناختی درخواست می شوند تا به افراد کمک کنند بر افسردگی خود غلبه کنند. توانایی هر یک از اعضای خانواده در پذیرش ارائه احساسی سایر اعضای خانواده ، امکان درک و ارتباط عمیق تر را فراهم می کند. مراجعه به روانشناس در یک گروه گروهی معمولاً مقرون به صرفه تر است و دانستن اینکه باعث افزایش انسجام خانواده نیز می شود، آن را به یک رویکرد پشتوانه تجربی برای معالجه برای بسیاری از مشکلات بهداشت روان تبدیل می کند.
- همان طور که در قسمت قبل گفتیم، به یک متخصص حرفه ای و حاذق در بخش های سلامت روانشناس می گویند و هم چنین متخصص درمان مشکلات بهداشت روانی و رفتار انسانی نیز می باشند.
- هر شخصی که احساس ناتوانی در حل مسایل و مشکلات خود کند و غرق در گرفتاری باشد، قادر به استفاده از راهنماییهای روانشناس است.
- احتمالا همه شما نیاز به مشاوره را در زندگی خود احساس کردهاید اما ممکن است بپرسید چرا به جای مشورت با دوستان یا اقوام باید به روانشناس مراجعه کرد.
- بااینحال، فراموش نکنید که در جامعه سلامت روان همدلی و همکاری زیادی وجود دارد.
- معمولاً تمامی روانشناسان ضمن ارائه مشاوره به افراد، از ابزارهای روانشناسی به منظور بررسی و تحلیل شخصیت افراد استفاده میکنند.
چه کارهایی یک دکتر روانشناس انجاممیدهد که دکتر روانپزشک یا فوقلیسانس یا مشاور روانشناس انجامنمیدهد. باید بدانیم که روانشناس ابزار بسیاری مفیدی در جعبه ابزار زندگی شماست. روانشناس میتواند در همه زمینهها از جمله پاکسازی ذهن، کنترل استرس، اضطراب، فوبیاها و سایر مشکلات زندگی به شما کمک کند و حداکثر شادی را در زندگی برای شما به ارمغان بیاورد. او به رهایی از علائم افسردگی و مشکلات روانی دیگر نیز کمک میکند.
زهرا عازم نیا ، روانشناس بالینی
در این حالت، بهتر است به یک دکتر روانشناس بالینی یا روانپزشک مراجعه کنید تا وجود اختلال در شما تشخیص داده شده، برنامه درمانی مشخصی برای شما تدوین شود و با استفاده از رواندرمانی و دارودرمانی مشکل شما حل شود. شاید خیلی از افراد تصور کنند که کسانی باید یه این نوع متخصص مراجعه کنند که مشکلات روانی دارند و به نوعی از مشکلات روانی خود رنج می برند. در این باره باید بگوییم که این تصور کاملا غلط است، چرا که همه ی افراد می توانند به این متخصصان برای مشکلاتی که در زندگی خود دارند، مراجعه کنند.
بلکه بیشتر بهدلیل عدم ایجاد فرهنگ کار گروهی و نابسامانی بازار کار است که افراد در حوزههای دیگر مجبوربه ورودمیشوند. چرا در کشور ایران، بسیاری از پزشکان ما در روانپزشکی اقدام به درمان بیماریهایی را میکنند که نیازمند دارو نیست. و سعی به دادن مشاوره هم دارند، مثل مشاورهی خانواده یا مشاورههای دیگر. و یا چرا بسیاری از روانپزشکان در شاخههای بالینی دخالت دارند و سعی در انجام درمانهای شناختی و غیره میکنند. و یا برعکس، چرا بسیاری از دکترهای روانشناس در بیماریهایی که نیازمند دارو هستند مداخلهمیکنند و سعیمیکنند مداخلهی غیردارویی انجامدهند.
روانپزشکان بر خلاف روانشناسان، اغلب از دارو برای کمک به مراجعان خود به منظور کنترل اختلالات روانی (مانند افسردگی مزمن، اختلالات دوقطبی، اسکیزوفرنی) استفاده میکنند. البته برخی از روانپزشکان نیز مانند روانشناسان روان درمانی انجام میدهند. در بعضی از شرایط روانشناسان برای درمان برخی بیماریهای خاص روانی با روانپزشکان همکاری میکنند. اگرچه هر دو گروه روانشناسان و روانپزشکان، در درمان و کنترل مشکلات روانی متخصص هستند، اما تفاوتهایی نیز دارند. یک روانشناس دارای مدرک کارشناسی ارشد و یا دکترا در روانشناسی، حدوداً ده سال را صرف یادگیری و تحصیل در دانشگاه در رشته روانشناسی کرده است. در روان درمانی، روانشناسان به مردم با سنین مختلف کمک می کنند تا زندگی شادتر، سالم تر و موفقیت آمیزتری داشته باشند.
علل پرخوری عصبی و روشهای درمان آن